Meditatie, satsang, mantra's

Satyadev Barman, afkomstig van Kolkata, Oost India, bezoekt Baba Jaga al enige jaren om bezoekers vertrouwd te maken met de invloed van meditatie en mantra's op het menselijk bewustzijn. Barman groeide van jongs af aan op met mantra's, onder andere door zijn inwonenden tante, een fervent Kali -aanbidster.

Het probleem waar zeker westerlingen mee worstelen, is dat het bewustzijn dikwijls heen en weer geslingerd wordt tussen de honger naar amusement en spanning enerzijds, en een gevoel van leegte en uitputting anderzijds, waar men in terugvalt als sensatiezoekende "monkey mind" vermoeid of teleurgesteld raakt. Kenmerkend voort beide toestanden is een gevoel van ontevredenheid. Mantra's kunnen helpen om een gevoel van dankbaarheid te ervaren en rust te vinden in het hier en nu, waardoor men steeds minder overgeleverd is aan de sensatiezucht ('Rajas'), dan wel de depressieve inertie ('Tamas') die het bewustzijn in zijn greep kan houden.
"Sattva", de kalme en harmonieuze gemoedstoestand die door het reciteren of zingen van mantra's kan bereiken, maakt het mogelijk om werkelijk geluk te ervaren.
De betekenis van "mantra" is dan ook "de kracht die het gemoed van slavernij bevrijdt ".Meditatie is een andere techniek om ditzelfde doel te bereiken; door de geest - in toestand van fysieke rust - zonder oordeel te observeren, wordt men zich steeds meer bewust van het dwangmatige gekwek en gestook dat zich op een halfbewust niveau afspeelt.

Satsang, tenslotte, behelst het gezamenlijke bestuderen van de theorie en uitwisselen van ervaringen rondom deze problematiek, die de waarheid zoals ervaren tijdens een toestand van Sattva naderbij brengt.

Lees meer over Satyadev Barman op de docentenpagina's.


Contact Kura Waka

Mieke van der Meer
Hooilandseweg 76
9983 PG Roodeschool

Tel. 0596 516888/06-27561065
E-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
 
Account number:
NL 45 ABNA 0573763771 t.n.v. Kura Waka
BIC code: ABNANL2A